Göz Altı Kırışıklıkları Nedir?
Göz altı kırışıklıkları kendini ilk olarak alt kirpik diplerinde belli eder. İnce bir hat halinde olan bu kırışıklıklar ilk zamanlar kapatıcı ile rahatlıkla örtülebilir. Fakat gün geçtikçe bu kırışıklıklar gözün çevresine yayılır. Zamanla gözlerin yan tarafında, paralel olarak ilerleyen kaz ayakları çıkmaya başlar. Ayrıca müdahale edilmezse göz altı kırışıklıkları da kirpik diplerinden daha aşağıya doğru yayılır.
20’li yaşlarının ortasını geçen tüm kadınların ortak sorunlarından biri olan ve göz çevresinde ince ince oluşmaya başlayan bu kırışıklıklar aslında geçen zamanın tüm yüz üzerinde derin izler bırakacağının habercisi. Bu nedenle de göz çevresinde kendini göstermeye başlayan bu ince çizgilere mümkün olan en erken zamanda müdahale etmek gerekiyor.
Göz Çevresindeki Kırışıklıklar Neden Olur?
Kırışıklıkların oluşma dönemini etkileyen birçok faktör var. Ama en temel neden, cilt dokusundaki hücrelerin yapısının bozulması ve buna bağlı olarak cildin elastikiyetini kaybetmesi. Bu duruma yol açan etmenleri ise şöyle açıklayabiliriz:
●Vücutta zaman içerisinde hücrelere su taşıyan hyaluronik asit seviyesi düşüyor ve üretimi yavaşlıyor. Bu durum da cilt hücrelerine ihtiyaç duyduğu su moleküllerinin taşınamaması anlamına geliyor.
●Geçen zaman içerisinde vücuttaki kolajen miktarı da ciddi oranda azalıyor. Kasları ve cilt hücrelerini besleyen bu bileşen yeteri kadar üretilmediğinde de cilt gerginleşiyor ve ince çizgiler halinde kırışıklıklar kendilerini göstermeye başlıyor.
●Güneş ışınlarının cildin yapısını bozduğunu hepimiz biliyoruz. Maalesef bu etmen göz çevresinin hızlı bir şekilde kırışmasına da neden oluyor. Bunu önlemek için her mevsim yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmak gerekiyor. Ayrıca güneş gözlüğü kullanımının da önemi oldukça büyük. Güneş ışınları gözlerin kısılmasına sebep olduğu için de bölgede kırışıklık oluşumuna yol açıyor.
●Cilt yapısının bozulması ile genler arasında da bağlantı bulunuyor. Bazı kadınlar 30’lu yaşlarda dahi az sayıda kırışıklığa sahipken bazılarının erken yaşlarda kırışmaya başlayan bir cilde sahip olmasının altında genetik faktörler de yatıyor.
●Serbest radikallerin de yaşlanmayı hızlandıran bir etkisi olduğu biliniyor. Çevresel faktörler, hücrelere zarar veren kararsız moleküller olarak tanımlayabileceğimiz serbest radikallerin etkisini arttırıyor. Hava kirliliği, sigara, alkol, stres, uykusuzluk, dengesiz ve yetersiz beslenme, güneş ışınları, radyasyon, ilaç kullanımı gibi durumlar vücuda giren serbest radikallerin cilt hücrelerine verdiği hasarı artıran etmenler arasında yer alıyor.
Son olarak mimik faktöründen de bahsedelim. Göz çevresindeki kırışıklıkların en önemli sebeplerinden biri de mimiklerimiz. Küçük yaştan itibaren verdiğimiz her tepkiden göz çevresi de etkileniyor. Bu da zaman içerisinde göz çevresinde ince çizgilere sebep oluyor.